Om utseende

Jag och L såg en intressant dokumentär på tv igår, som handlade om en modellagentur i Storbritannien som hette Ugly. Och syftet med modellagenturen var att endast plåta så kallade fula människor, men med en väldigt bra självkänsla. Det var verkligen en superbra idé, eftersom hela grejen fick våra vanliga normer om ”hur man ska vara” att verka rent löjliga. Till studion kom människor som verkligen inte såg bra ut, men hade ett otroligt självförtroende och med massor av självdistans och självkänsla. Utseendet var liksom inte allt.

Jag tycker att alla som har tv borde se den där dokumentären, den var en ordentlig tankeställare. Ett bra utseende har nästan blivit till en religion för oss. Statistiken för anorexia och bulimia bara ökar. Och de insjuknade blir bara yngre och yngre. Och vem är det egentligen som har bestämt vad ”vackert” är? I vissa delar av Afrika vet jag att det är mer uppskattat att ha mera fett på kroppen än i Europa, eftersom man visar att man har haft råd med mat och har en god hälsa som följd.

Men självklart ska man ta hand om sin kropp på bästa sätt – man har ju bara en. Motion, kost och hygien borde ju vara självklarheter. Men att peka ut en människa som inte passar i kategorin ”snygg” är ju så ociviliserat. Ändå gör största delen av oss det utan att vi kanske tänker på det. Det räcker med några meningar som ”Titta på henne”, eller ”De där öronen är ju inte normala”, räcker.

Man är född till den man är, alla har olik kroppsbyggnad och
ämnesomsättning. Vissa har lättare att gå upp i vikt än andra och en del
lyckas inte gå upp ett kilo, fast hur de än försöker. Är inte det
självklart? Vi lever på 2000-talet och har blivit informerade om det ena
och det andra. Ändå har allt blivit så fel.

Vi är ibland så sjuhelvetes kritiska och njuter av att bedöma vem som är normal och vem som inte passar in i den kategorin. Råkar man höra till de ”mindre vackra” kan man räkna med att det inte är lika självklart att ha en bred kamratskapskrets eller att komma med i den där dansgruppen. Är man däremot väldigt vacker så njuter dessa dömande människor av att sprida falska rykten, svartmåla och annars bara spy galla över denna stackare. Ingenting är egentligen bra.

Bild lånad från Google.

För att inte dra ut på detta mer så vill jag bara ge er alla en hälsning: Alla kan dra sitt strå till stacken. Sluta helt enkelt att kommentera utseendet på folk i en negativ klang. Säg inte ”titta på honom hur han ser ut”, då du ser en vindögd man, utan bespara omvärlden den kommentaren. Vad vinner du på att hacka ner på folk? Ingenting.

Tack och godnatt från Vasa! Kommer hemåt på torsdag, blir en mjukstart den här veckan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s