Överlevnadsguide inför bebistiden

Här är en överlevnadsguide inför bebistiden – råd som är guld värda, hur man ska traggla sig igenom det första året med äran i behåll.

Amning

 • Amma i barnets takt. Ge barnet bröstet så fort det gnyr. Är det natt eller dag, du är hemma eller i kassakön, ge bröstet. Amning är naturligt, känns inte skam eller var generad. Amningen är annat än bara näring för barnet: det ger trygghet och tröst.
 • Ge inte bröstet direkt barnet gråter. Barnets tarmsystem blir översträngt om det inte får vila emellan. Ett par timmars paus mellan amningstillfällena lönar det sig att hålla.
 • Amma en lång tid. En lång amningstid är obestridlig. Människans naturliga avvänjningstid för bröstmjölk är 4-7 år.
 • Också en kort amningstid räcker. En ettårings- eller äldre barns amning är egentligen bara en tillfredsställelse av mammans egna behov. Barnet behöver inte amningen längre för att få all näring.
 • Ge inte upp. Om det är problem med huruvida mjölken räcker eller inte, AMMA. Rör dig utan tröja, håll hudkontakt med barnet, pröva olika amningsställningar och AMMA. Det är omöjligt att mjölken plötsligt tar slut. Det lönar sig att vara envis, eftersom bröstmjölken är den bästa näringen för barnet. Gå för allt i världen inte och ge ersättning. Amma, amma, amma.
 • Känn inte skuld. För en del tar bara mjölken plötsligt slut. Ersättning är precis lika som bröstmjölk att ge.

Sömn

 • Samsov. Det nyfödda barnet ska vara nära mamman, också på natten. Nattamningen blir problemfri om barnet färdigt ligger bredvid. Samsovande mammor vaknar ibland inte ens då barnet äter och är utvilade på morgonen.
 • Natta inte barnet i famnen eller bredvid det. Barnet blir van med för bra service. Låt under inga omständigheter barnet använda dig som tutt. Det bästa skulle vara att låta barnet somna själv i sin egen säng.
 • Ge en nattflaska. Om barnet vaknar ofta på natten kan det vara ett tecken på att din mjölk inte räcker till att hålla barnets hunger borta på natten. Ge ersättning och mjölk. Låt aldrig barnet somna vid bröstet.
 • Amma barnet till sömns. Under spädbarnstiden lönar det sig att gå den enkla vägen och att amma barnet till sömns är det – lätt och problemfritt. Barnet hinner nog avvänjas med nattamningen senare.

Egna kraftresurser

 • Mamman är ett med barnet. Då barnet föds, är mamman och barnet fortfarande ett. Där mamman är, där är barnet. Den första tiden med ett spädbarn kallas inte i onödan för den fjärde trimestern. Under det första året med barnet lönar det sig inte att planera in tjejkvällar eller självständiga shoppingturer, eftersom barnet behöver mamman dygnet runt.
 • Låt också andra ta hand om barnet. Låt pappan sköta barnet så mycket som möjligt, så att du själv får vila. Åk regelbundet iväg på tumis och vädra er och låt t.ex. far- eller morföräldrar sköta barnet så länge. Också en liten bebis klarar sig hela natten utan mamma om den får vara med bekanta och trygga personer. Om mamman ännu ammar är ju tuttflaskan uppfunnen.
 • Sov då barnet sover. Delegera hushållsarbetena åt andra och sov själv då barnet sover dagsvila.
 • Använd bärsjal. Sjal är praktiskt. Själv kan du göra hushållsarbeten som lämnat så länge barnet sussar skönt i sjalen.

Introduktion av fast föda

 • Påbörja smakportionerna så fort det är möjligt. Nuvarande rekommendation är att påbörja smakportionerna direkt vid fyra månaders ålder. På så sätt förebygger man att barnet utvecklar födoämnesallergier. Det går långsamt att pröva nya smaker, endast två smaker i veckan skall införas. Det är bra att vara ute i god tid, så att barnet hinner pröva på alla råvaror innan sin sexmånadersdag.
 • Håll dig till sex månaders helamning. Helamning rekommenderas till sex- till och med sju månader, så att man enligt rekommendationerna inte behöver stressa med smakportionerna. Barnet är ju sex månader ända tills dagen det fyller sju månader.
 • Se efter när barnet är intresserat. Påbörja smakportionerna då barnet är intresserat. Barnet sitter, för saker till munnen och observerar då andra äter.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Förhoppningsvis är dessa råd till nytta inför den första tiden med en ny liten människa. Tio poäng och papegojmärke till den som lyckas följa alla dessa råd, grattis till försöket!

…Om du fortfarande tycker allt detta verkar krångligt, släng dessa råd i skräpkorgen och gör som du själv tycker känns bäst. Njut av din bebis!

 * Inlägget är en fri översättning av Selviytymisopas vauvavuoteen som finns i bloggen Minä ja Morris. Jag har med tillstånd av skribenten fått översätta och publicera detta här. *

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s