Ingefärsshot

Det blev en karaförkylning jag snubblade över iallafall. Andra gången jag är förkyld inom loppet på två månader. Normalt har jag ungefär en förkylning i året, så det här måste bero på att immunförsvaret inte är lika fantastiskt som förr eftersom jag mestadels är hemma. Men tänkte utmana ödet lite (dvs. testa hur gallblåsan tar det) och gjorde mig en flaska ingefärsshots. Enkelt och billigt. Det är upp till bevis nu. Jag har lånat receptet och bilden från den här sidan.

Ingefärsshot med citron och honung – utan kokning

Lenas Ingefärsshot

375 g färsk ingefära
1 liter vatten
1/2 dl honung (eller mindre…)
2 citroner, saften

Recept – gör så här:

Skölj ingefäran noga och riv den grovt med ett rivjärn.  Ingefäran behöver inte skalas, men ansa gärna litegrann. Lägg ingefärssrivet i en kastrull tillsammans med vattnet och värm under omrörning till max 60 grader. Passa noga och mät med termometer.

Låt dra under lock tills blandningen är max 40 grader. Blanda ner honungen. Låt dra i yterligare 2-3 timmar. Pressa saften ur citronerna (rulla dem först mot ett hårt underlag så frigörs mer saft) Blanda ner citronsaften när blandningen svalnat till rumstemperatur.

Sila av med en finmaskig sil. Häll på flaska med kork och förvara i kylskåpet. Skaka om flaskan innan det är dags att shotta. Ta ca 30 ml till en shot och kickstarta dagen. Shoten håller sig i 2-3 veckor i kylskåp. Satsen ovan räcker till 2 personer i 2 veckor.

ingefarashot2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s