Årsresumé 2016

Januari

Under månaderna december-januari mådde jag som bäst under graviditeten. Det mest besvärande var foglossningen, men jag var varken svullen eller illamående. Under början av januari fick vi göra vårt andra ultraljud, där det syntes en normalutvecklad flicka och vi var så glada över att allt var bra med henne. Under januari började även vardagsrummet bli klart efter golvläggning, mål på de gamla tapeterna och nya listar. Vi skruvade ihop alla ikeamöblerna vi köpt i december. Jag jobbade och trivdes. Fick mitt första gallstensanfall utan att veta vad det var.

img_3952

Februari

Nu började magen öka i omfång, likaså mängden sparkar. Jag hade många veckor kvar till bf 23 maj och fick ofta frågan om jag väntar tvillingar (fattar mig inte på vissa människor). Märkte att jag inte var lika smidig längre på jobbet och började redan nu få svullnader i både armar och ben. Kämpade på och sov rätt dåligt redan nu. Sleep-work-repeat anammades.

img_3954

Mars

Nu började det verkligen gå trögt. Jag kämpade nästan hela månaden på jobbet, men fick ge upp precis en månad innan mammaledigheten skulle ha börjat. Det var mentalt jobbigt att vara sjukledig, men i efterhand skulle jag nästan ha behövt lämna hemma tidigare på grund av det fysiska måendet. Jag försökte verkligen göra det bästa av det, genom att sitta ute i solen så ofta det gick eftersom jag knappt slapp fot om fot till postlådan. Sven var överlycklig av att ha mig hemma.

April

Stor som en elefant, sov som en kratta och svullen som en åldring med hjärtsvikt. Det var jag i ett nötskal. Detta var kanske den tyngsta månaden av graviditeten eftersom jag mer eller mindre var en fånge i min egen kropp, men det var ändå en rejäl bit kvar av graviditeten. Jag åt ananas som en galning och dyrkade netflix. Påsken firades hos mina föräldrar och jag minns att jag hade problem med att hållas vaken. Blodtryckshöjningen och protein i urinen började ge sig till känna. Vi fixade det sista till bejbin och kände att hon verkligen skulle få komma när som helst nu. Hade väldigt ofta gallstensanfall, varav vi en gång fick kalla efter ambulans eftersom det inte ville ge med sig. Grannarna trodde det var bebisdags då de såg ambulansen på gårdsplanen.

Maj

Den mest händelserika, jobbigaste och mest känslosamma månaden i mitt liv. Vi började månaden med att bygga en terass med ”grillikatos” i trädgården. Ja, eller Daniel byggde och jag och satt och tittade på. Jag hade kontroller på rådgivningen ett stup i kvarten och hade gjort totalt 7 ultraljud då det begav sig. Mina extremiteter var groteskt svullna och nu hjälpte ingenting längre. Blodtrycket var inte panikhögt, men jag hade synstörningar nu som då och fortsättningsvis protein i urinen som jag dagligen själv mätte. Det bestämdes att förlossningen skulle igångsättas på grund av två orsaker: stor bejbi (hon uppskattades till 4300 g om jag minns rätt) och mitt mående. Vi fick datumet 23.5 som igångsättningsdatum, det datum hon var beräknad till. Vi var alldeles pirriga av förväntan. Den 25.5 föds Ronja efter en dramatisk förlossning och hamnar på de nyföddas intensivvårdsavdelning. Efter totalt 6 dagar på sjukhus fick vi komma hem, en aning darriga av den händelserika tiden. Ronja mår fint, äter ofta och allt är som det ska, trots mina farhågor. Under kategorin förlossning kan ni läsa mer om allt om ni är intresserade.

Juni

Juni månad börjar mindre bra. Jag blir ryckt ur den bebisbubbla som nyligen fått börja existera – mina ben som inte ännu har blivit mindre svullna, får märkliga utslag och blir cyanotiska då jag lägger ner dem. Efter en tvådagars rumba på både HVC och samjouren konstaterar hudläkare att det är fråga om den ovanliga sortens utslag Erythema multiforme, som kan uppstå vid stark stress och även andra ovanliga orsaker. Jag blir toppenbemött av både gamla kollegor och annan personal på grund av de speciella omständigheterna och får komma hem med en hästdos kortison i tablettform samt i salvaform. Resten av månaden går ut på att få vardagen och amningen att fungera, undvika gallstensanfall, gråta ut hormoner och våga göra saker med vår nykomling. Jag hade ju noll erfarenhet av bebisar, så det kändes ju verkligen som att bli inkastad på en fotbollsplan mitt under en match, utan att nånsin ha spelat fotboll. Men vi överlevde ju. Midsommarafton firas på villan med familjen.

Här är hon endast ett par veckor gammal.

Fötterna efter tio dagars dunderkur av kortison och att ha kissat ut 10 kg överlopps vätska.  Här hade jag ännu lite vätska kvar, borde ta en ny bild med mina fötter för att verkligen se skillnad. Sjukt.

Juli

Under juli månad svänger det verkligen. Jag börjar känna mig någotsånär normal i kroppen efter allt och Ronja har börjat trivas i vagnen. Jag går dagligen långa vagnlänkar och njuter av tillvaron. Min moster kommer på besök och sover hos oss en hel vecka, vilket är uppskattat. Vi är en hel del på villan och Ronja växer så det knakar. Jag firar min 25:e födelsedag. Vi byter också upp oss båtmässigt, eftersom vi konstaterade att vi aldrig kommer att åka ut med Ronja i vår nuvarande lilla pulpetbåt. Jag försöker få några sorts rutiner med Ronjas sovande, men det visar sig ännu vara för tidigt. Gallstenarna bråkar fortsättningsvis och det verkar bara bli värre och värre. Jag söker läkarhjälp för att få någonting till stånd.

Vår gamla båt till vänster och den nya till höger.

Augusti

Den 14:e augusti nalkas det dop här hemma hos oss. Ronja Mi Alicia får officiellt sina namn och faddrar. En hellyckad dag. Augusti var verkligen en toppenmånad vädermässigt och vi försöker vara utomhus så mycket som möjligt. Fick dock mjölkstockning nummer två, som krävde en antibiotikakur. Jag börjar ana ett sovmönster hos Ronja. Det blir konstaterat att jag har grus i gallblåsan och remitteras till en kirurg. Lättad av beskedet och håller en mycket strikt galldiet. Ronja gör värsta växtspurten genom att öka nästan 1,5 kg på en månad. Vi är ofta på villan och Daniel har semester. Vi har flera av våra vänner på besök. Jag börjar också i en utomhusgympa-grupp för mammor.

September

Jag och Ronja besöker Holmqvists gård i min hemby, då de har ordnat en EKO-dag. Min syster Edith agerar hästskötare och Ronja är för första gången på en tillställning med mycket folk på eftersom vi hade nära till mina föräldrars ifall hon skulle behöva ammas (kunde då redan bara amma liggandes). Vi köper en Klippan-bilstol eftersom vi vill vara ut i god tid med tanke på vår storväxta guldklimp. Det tycks verkligen komma äpplen i år och hur mycket vi än plockar, får vi aldrig träden tomma. Jag får mjölkstockning som leder till bröstinflammation och är igen på antibiotikakur. Har gallstensanfall flera gånger i veckan, vilket gör att tillvaron stundvis känns lite tung. Det regnar knappt alls under den här månaden och vi får till många vagnlänkar. Jag helammar fortfarande och kilona rasar. Ronja sover rätt okej nattetid och har börjat få in lite rutiner. Det underlättar tillvaron enormt. I slutet av denna månad inleder vi smakportionerna.

Oktober

Jag gör mitt första frissabesök på över ett halvt år. Underbart. Vågar mig också ut till simhallen en gång i veckan, så länge Ronja är hos mina föräldrar. Motionerar i allmänhet mycket och det går riktigt bra. Ronja har igen börjat sova sämre nattetid, men lite bättre dagtid. Hon börjar dock vara så nöjd på golvet och i sin matstol att jag får gjort mycket mera här hemma. Jag har mitt sista gallstensanfall och besöker gastrokirurgen. Dagarna går mycket snabbt den här månaden och vecka efter vecka rullar på.

img_3585-1

November

Jag bjuder på farsdagslunch här hemma. Ronja sover jättedåligt på nätterna och vaknar ofta. Det kommer att hålla i sig till skrivande stund. Som tur visste jag inte det. Veckorna rullar på och vi försöker få någon ordning på Ronjas mage, som visar sig krångla i och med smakportionerna. Donald Trump vinner presidentvalet i USA och jag är förbannad. November är den första månaden på mycket länge som gallan inte jäklas med mig. Jag börjar sakta men säkert skippa galldieten. Lyckan är stor.

img_3936

December

Ytterligare undersökningar görs för att konstatera att jag troligtvis haft gallstenar i kläm, som sluppit vidare. Enda åtgärden som bör göras är att ta bort gallan, vilket vi kommer att göra i ett senare skede, eftersom jag mår så bra just nu. Jag kan på riktigt pusta ut och tillvaron känns med ens mycket lättare. Jag börjar ställa i ordning inför julen, i små steg. Det blir en hel del vagnlänkar eftersom även den här månaden har bra väder. Vågen visar nu – 29 kg från då jag var som störst som gravid. Jag har trots det inte alls bantat, utan bara ammat och rört på mig. Jag besöker fortsättningsvis simhallen och zumba regelbundet. Ronja får tänder i både nedre- och övre käken och sover mycket hackiga nätter. Hon utvecklas i otroligt snabb takt just nu. Julafton firas här hemma hos oss, vilket var ett bra beslut.

Vad jag förväntar mig av 2017

2017 är kanske främst ett år då jag hoppas vi kan börja göra saker i större utsträckning, främst för att Ronja inte behöver ammas dagtid (det gör hon dock ännu) och troligtvis sover lite bättre. Eller hoppas kan man ju. Jag vill också bygga upp en stark kropp som ska hålla att t.ex. bära runt på Ronja, men också inför det kommande arbetslivet. Har faktiskt anmält mig till en styrketräningskurs via MI som startar i januari. Hoppas den inte blir inhiberad p.g.a. för lite anmälda, såsom den blev i höstas. Anmälde också mig till Zumba som är på söndagskvällar. Har även tänkt fortsätta med simningen under mina fredagar då Ronja är med mina föräldrar. Tre grejer i veckan är rätt tufft, men det är så skönt att slippa hemifrån lite.

Jag vill även satsa lite på vårt förhållande. Tumistiden har knappt alls existerat på grund av de dåliga nätterna och att Ronja inte kunnat bli flaskmatad och jag på så vis varit oersättlig för henne. Det skulle vara så trevligt att kunna gå på bio och kanske äta ute. Åh, det måste ju lyckas tycker man.

Jag har stora förväntningar på inkommande sommar. Trots att den här sommaren var så otroligt vacker, kändes det som om jag största delen satt och ammade med flottigt hår, blek som ett spöke. Inkommande sommar ska det bli ändring på det. Besöka Tankar och Kälviå djurpark är två måsten.

Min comeback till arbetslivet kommer troligtvis att bli under hösten/vintern, absolut inte före det. Jag hade inte fastanställning, vilket gör att det är mycket öppet var jag kommer att börja jobba. Förhoppningsvis går det att få jobb i samma kretsar jag rört mig i, trots den krångliga sote-reformen som pågått och antagligen pågår just då. Men man vet aldrig. Tackolov måste jag inte börja jobba för det. Tycker synd om föräldrar som hamnar att stiga upp fem-sextiden på morgonen trots en dålig natt, för att skjutsa sin 10-månadersbebis till dagis och själv jobba åtta-nio timmar. Hu. Jag skulle aldrig klara det och i ärlighetens namn tror jag att Ronja skulle få värsta chocken att bli lämnad i dagis som så liten och inte förstå någonting alls, eftersom hon bara är med mig 99% av tiden, vi är som paita ja peppu på grund av amningen.

Sen är det ju öppet hur det blir med min kommande galloperation. Jag hoppas att den skjuts upp så långt det bara är möjligt. Mår jag så prima som jag gör i dagsläget (har inte ens reagerat på julmaten) går det ju att leva med gallblåsan en tid. Nog ska nu oddsen vara ganska dåliga om min hälsa bråkar lika mycket under 2017 som den gjort i år.

Detta var kanske det längsta inlägget jag publicerat sen förlossningsberättelsen. Vilket år det har varit. Helt otroligt. Jag har lärt mig otroligt mycket, både av positiva men också av negativa erfarenheter. Jag är innerligt glad att jag i april tog upp bloggandet igen. Det har gett mig så mycket, allt ifrån peppande kommentarer till att själv kunna gå tillbaka i arkivet och reflektera.

Jag önskar er alla ett Gott Nytt År!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s