Ronja 7 månader

Det är med både sorg och glädje jag kan konstatera att tiden går snabbt. Jag publicerade ju nyligen 6-månadersinlägget! Detta är vår 7-månaders Ronja:

 • Hon kan sitta utan stöd! Lärde sig det förra veckan. Men säkrast är det att ha en kudde eller själv sitta bakom, hon förstår inte att hon inte kan slänga sig bakåt…
 • Hon vet exakt vad ”kissi”, ”lampan”, ”fisken”=bläckfisken, ”maten”, ”kom opp”, ”opp me baken” betyder. Plus mamma, pappa, mommo och moffa. Åtminstone.
 • Hon kan säga alla vokaler plus konsonant-kombinationer såsom prr, pff, mmmp, pah, habba, bah, dadda, tatata, ktttt, kpp, attt, okkk, osv. Tycker det är rätt häftigt att både K och T redan är med.
 • Hon har lärt sig att sträcka ut tungan på samma gång hon gör ”pruttljud” så det bara fräser och spottet sprutar. Hon tycker själv det är superroligt.
 • Hon kan viska och typ bebis-growla.
 • Hon hatar fortsättningsvis att bli påklädd. Helt otroligt hemskt.
 • Matandet och drickandet går i samma spår som tidigare – hon är kinkig med ”tråkiga” saker och det måste vara morot i allt. Frukt och gröt går bättre an. Hon dricker ca 120 ml vatten om dan om man verkligen trugar mellan varje tugga mat.
 • Jag ammar fortfarande.
 • Hon sover som en kratta och kan somna för natten kring 21-22.30 för att vilja ta morgon klockan 5-6. Däremellan är hon vaken allt emellan 5-15 gånger.
 • Hon sover två lurar per dag, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Hon borde sova 1,5 h per lur för att orka, men kan sova allt mellan 45 min – 2 h. Det senare händer mer sällan.
 • Hon backar och svänger sig snabbt till sidorna. Hon förflyttar sig rätt snabbt på det här viset men man märker att hon ibland förbryllas över att hon inte hamnar där hon vill. Ofta står hon på alla fyra och gungar, men själva krypkoden är ännu oknäckt. Ibland gör hon små ”hopp” jämfota framåt.
 • Hon kan härma rörelser, t.ex då man viftar med händerna.
 • Hon har två tänder nere i munnen och två upptill. Vilken dag som helst kommer nummer tre och fyra i överkäken att spricka. 

Skulle kunna fylla i hur mycket som helst ännu, men det här kanske är det viktigaste. Nu är nästa steg att börja krypa. Jag är alldeles till mig av iver.

Annonser

4 thoughts on “Ronja 7 månader

 1. Vaa, va hon e språkligt begåvad då hon förstår och kan säg så mycket! Vera kan säga mmamm och vet vad Snow betyder, haha. Sen experimenterar hon mest med ljud, som drar in luft så de låter och gör massa olika pruttljud, och experimenterat med k och t ibland, men inget d eller b eller så.
  Ja tycker de e så svårt att veta va som e ”vanligt” att barnen gör nu då vi int känner andra i Veras ålder, så de e så kul att läs din blogg därför! Sku va roligt att ses med barnen nångång också! V tycker så myki om barn men ser dem ju bara typ på cafén, haha.

  Gilla

  • Ja tror Ronja är en mer pratig bebis än fysisk, det brukar ju vara antingen eller har jag hört? Hon är ju rätt tung i kroppen så då är det lättare att sitta å pladdra istället för att åla sig fram 😀

   Tycker det är kul att läsa din blogg av samma orsak! Och ja, det skulle vara så kul att träffas med barnen! Kanske på vårkanten? Ronja har inte mycket erfarenhet av andra i sin ålder, så det skulle verkligen vara en kul idé! 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s